Om du har ett kroniskt hälsoproblem och du tror att detta hindrar dig från att träna, fortsätt läsa eftersom den här artikeln kan intressera dig. Här berättar vi vilken typ av fysisk aktivitet som hjälper dig att inte bara förebygga utan också förbättra symtomen på sjukdomar som bland annat hjärtsjukdomar, diabetes, högt blodtryck och cancer.
Möjligen har du läst eller hört rekommendationer om fördelarna med träning och allt det goda som det kan tillföra din hälsa, men trots det är det svårt för dig att skapa en rutin och hålla fast vid den, bland så många skyldigheter och frågor som du måste sköta dagligen. Lugn, detta är en mycket vanlig situation, och ännu mer om du lider av en kronisk sjukdom som gör dig avskräckt. Vissa människor slutar träna eftersom de tror att de inte längre är i ett fysiskt tillstånd för att göra det, och de överger ansträngningarna.
José har till exempel haft hjärtproblem i många år. Sedan hans första hjärtinfarkt rådde läkarna honom att sluta röka, att ändra sin kost och att gå en promenad i minst en halvtimme varje dag för att hjälpa hans hjärta att återhämta sig .
Det tog dock José år att sluta röka, han har fortfarande svårt att ta hand om sig själv med vissa måltider och hans hjärta har försvagats så mycket att det idag är svårt för honom att gå i bara 5 minuter. Ibland, medan han läser tidningen eller tittar på tv, vandrar tankarna och han tror tyvärr att hans situation kunde vara annorlunda om han hade lyssnat på varningarna i tid.
Ett annat fall är det med Andrea. Ända sedan hon fick reda på att hon har högt blodtryck har hon slutat träna för att någon sa till henne att det kunde vara dåligt för henne, och hon är förstås rädd att det kan göra det. En rutin med fysisk aktivitet är dock till stor hjälp för att upprätthålla ett normalt och stabilt blodtryck, det är bara att vara försiktig när man utövar övningarna. Detsamma gäller för personer med cancer, osteoporos och hjärtproblem.
Finns det en typ av träning som är bättre än en annan för vart och ett av dessa tillstånd? Men ja. Även om en träningsrutin vanligtvis innehåller flera typer av övningar, till exempel aerobic och motstånd , kan vissa vara mer lämpliga än andra beroende på varje enskilt fall. Därför är det alltid viktigt att du rådgör med din läkare vilken vård du ska ha och om du ska undvika rörelse eller ansträngning i synnerhet.
Aerob träning har till exempel visat sig vara bra för hjärtsjukdomar, högt kolesterol, diabetes , högt blodtryck, stroke, cancer och lungsjukdomar, även om promenader i vissa fall kan rekommenderas till exempel. istället för att springa, så att du inte blir så upprörd.
Aerobic övningar är de vi hör mest om. De är designade för att öka cirkulationen av syre i din kropp genom repetitiva rörelser av stora muskelgrupper som ökar hjärtfrekvensen.
Det finns två typer av aeroba övningar: vissa kräver stöd av kroppsvikt och får musklerna att arbeta mot tyngdkraften, som jogging, promenader eller dans, och andra använder inte stödet av kroppsvikt och tyngdkraften gör det. inte spelar en viktig roll: det är fallet med cykling , simning eller rodd.
Dessutom finns det vad som kallas anaeroba övningar, som inkluderar stretching, yoga och motståndsövningar med vikter, som syftar till att stärka musklerna. Detta är viktigt, till exempel när du har osteoporos , eftersom stärkta muskler kan hjälpa ben som försvagats av sjukdomen att stödja kroppens vikt. Vid benskörhet är det också lämpligt att komplettera motståndsövningar med aerobics med kroppsviktsstöd.
När motståndsövningar kombineras med icke-viktbärande aerobics blir de å andra sidan ett bra alternativ för att bekämpa symtomen på artrit, en skelettsjukdom som kan vara mycket smärtsam och begränsa din rörelseförmåga. Aktiviteter i vattnet är idealiska i dessa fall
Dessa kombinationer är också effektiva i andra fall. Så att till exempel göra motståndsövningar i kombination med aerobics av alla slag är bra för att bekämpa diabetes, cancer och stroke, som uppstår när ett blodkärl som transporterar blod och syre till hjärnan spricker eller spricker. blockeras av plack eller en blodpropp. I det senare fallet är det dessutom viktigt att ta med stretchövningar i rutinen.
Innan du börjar en träningsrutin, glöm inte att rådgöra med din läkare. Och om du inte har tränat på länge, kom ihåg att du ska börja så smått och inte kräva mer av din kropp än vad den kan ge. Det viktiga är att vara konsekvent. Om du gör det kommer du att se att du med tiden kommer att börja märka de goda resultaten.